Frisläppte 35-åringen kan få skadestånd

Publiciteten kring den nu släppte 35-åringen har ju varit ofantlig. Flera medier har publicerat detaljerade uppgifter ur hans förflutna. Förre pressombudsmannen Per Arne Jigenius anser att 35-åringen bör ha möjlighet att få skadestånd i flera fall. Mannens advokat, Gunnar Falk, säger till SVT:s Rapport att han och hans klient kommer att begära skadestånd.
– Den här mannen kan antingen tillgripa metoden att stämma tidningarna och då blir det rättsprocesser. Men de tidningar som vet med sig att de kanske ligger illa till kommer förmodligen föredra att göra upp i godo, att träffa ett så kallat förlikningsavtal och då blir det ingen offentlighet åt det eller rättsprocess, säger förre pressombudsmannen Per Arne Jigenius. Hur sannolikt är det att det kan bli skadestånd i det här fallet? – Det är inte så att hela svenska pressen kommer åka dit för detta, men uppenbarligen finns det en del exempelför sådant som håller för domstol, säger Per Arne Jigenius. Bland annat har flera medier publicerat uppgifter om 35-åringens kriminella förflutna och hans relationer till övriga familjen. Otto Sjöberg, chefredaktör för Expressen, anser att hans tidning har lämnat en balanserad bild av processen kring 35-åringen. Han vill inte tala om eventuella skadestånd. – Jag vill inte spekulera i skadeståndsprocesser. Detaljer i rapporteringen har förvisso skett, men man måste också komma ihåg att många av de detaljerna, som hans kriminella bakgrund och att han varit våldsbenägen, i sammanhanget är relevant att rapportera, säger Otto Sjöberg. Tycker du som chefredaktör att din tidning har gjort ett bra jobb här? – Jag tycker att vi har klarat balansen och rapporteringen kring 35-åringen bra, det bill säga att också lyfta fram som talar till hans fördel hela tiden, och tidigt göra det. Omfattningen kan man alltid diskutera, särskilt nu när han är släppt, säger Otto Sjöberg, chefredaktör på tidningen Expressen.
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista