Japans premiärminister utlyser nyval

Uppdaterad 08:13
Enlig den flera nyhetsmedier har landets premiärminister Taro Aso bestämt sig för att utlysa nyval. Detta efter att hans parti Liberaldemokraterna förlorade makten i det lokalval som hölls i Tokyo i går.

I förhandsspekulationerna kring lokalvalet till Tokyos statsfullmäktige har man sagt att det kommer att bli en mätare på Liberaldemokraternas ställning i landet. Och det mesta har pekat på att partiet och dess ledare Taro Aso inte längre har väljarnas förtoroende.

Enligt flera medier kommer parlamentet att upplösas nästa vecka och valet att hållas den 30 augusti. Det har spekulerats i att premiärministern skulle utlysa val om det blev förlust i Tokyo, detta för att förekomma att han av sitt eget parti skulle tvingas avgå.

Liberaldemokraterna, LDP, har haft makten i Japan i nästan obruten följd i över 50 år. Nu led partiet ett svidande nederlag till Tokyos statsfullmäktige där oppositionspartiet Demokraterna vann klart. Och det mesta pekar på att om valet hölls i dag skulle de även vinna ett nationellt val. Vilket skulle kunna lösa upp det politiska dödläget som rått under det värsta ekonomiska läget landet varit i sedan andra världskriget.

Demokraterna har lovat att ha mer fokus på arbetarna och konsumeterna än företagen. Dessutom har de sagt att de ska minska både antalet byråkrater och deras makt i landet.

Vidare har de tidigare talat om att de vill att Japan bör anta en ny utrikes och säkerhetspolitik som är mindre underordnad USA.

Men den senaste tiden har de tonat ner de tankegångarna.

Margita Boström, Bangkok
margita.boström@sr.se