Sommarens kvartalsrapporter på ingång

Den här veckan sätter sommarens rapportflod igång, när börsbolagen ska berätta hur det har gått det andra kvartalet i år.

Rapporterna de kommande 14 dagarna kommer att visa hur det står till med konjunkturen. Först ut, med en rapport imorgon, är Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

Likt pärlor på ett halsband kommer de att rada upp sig, de starkt exportinriktade börsbolagen, som alla har drabbats extra hårt av den vikande världskonjunkturen.

Några kanske rent av har tappat lite av glansen.

Investor som vid förra rapporten gjorde bedömningen att det blir dystert hela 2009 sätter grundackordet på grund av sitt ägande i ett stort antal av exportindustrins tungviktare. Första kvartalet blev det förlust för Investor och andra kvartalet ser lika mörk ut.

Först ut bland bankerna är Swedbank på fredag, med en rekordstor förlust med sig i bagaget från det första kvartalet, och för alla banker utom Handelsbanken är det fortsatt fokus på Baltikum.

Mobiltelefontillverkarna kommer dagen innan, redan på torsdag. Både Sony Ericsson och Nokia brottas med vikande försäljningssiffror och med förlust från första kvartalet. Världsmarknaden krymper och konsumenterna behåller mobiltelefonen ett år till. Sony Ericsson förutspås en rejäl förlust och fortsatt tappade marknadsandelar.

Fordonsindustrins problem är allmänt kända och förväntningarna är lågt ställda på AB Volvo och Scania, vars rapporter kommer först i nästa vecka, 21 och 23 juli.

Och i slutet av nästa vecka kanske man kan säga något mer om temperaturen i konjunkturen och ekonomin, varmt eller kallt eller något mitt emellan.

Och efter den 24 juli kan man säga att rapportflodens strida strömmar övergår i lugnvatten när telekomjättarna Ericsson och TeliaSonera har visat siffrorna.

Ericsson, med två färska jätteaffärer i Kina och USA i bagaget, får ny vd efter årsskiftet, än så länge är det Carl-Henrik Svanberg som håller i rodret, men Hans Vestberg är redan van att vara med och styra, som när han blev utnämnd, den 25 juni.

– Jag och Carl-Henrik har jobbat tillsammans de senaste sju åren och vi har varit överens över det mesta om strategier, sade Hans Vestberg då.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se