Pedofilmissbrukade chattsidor stängs

Dataföretaget Microsoft kommer i 28 länder att stänga sina diskussionsplatser på nätet. Det beror på att de här chattrummen har missbrukats av bland annat pedofiler, som har utnyttjat dem som ett sätt att komma i kontakt med ungdomar.
Caroline Hörstrand brukar chatta på internet, och hon tycker att det är synd att chatten stängs, även om det händer att det kommer otrevliga förslag den vägen. – De kan fråga konstiga frågor och det kommer snuskiga meddelanden. Men jag orkar inte bry mig. Om de vill träffas säger man bara nej, eftersom det kan vara riskabelt att träffas, det har man läst om i tidningen, säger hon. Caroline Hörstrand och hennes kompisar håller daglig kontakt via chattrummen på internet. Att chatta är ungefär som att brevväxla med en massa människor samtidigt i realtid. Det som skrivs rullas upp på datorskärmen framför användaren, och de som skriver kan vara anonyma. Lätta att missbruka Eftersom chattrummen inte har varit övervakade så har de varit lätta att missbruka, både av personer som sänder skräppost, men också av pedofiler som velat komma i kontakt med ungdomar. Problemen har alltså blivit så stora att Microsoft bestämt sig för att om tre veckor stänga ner alla chattrum i Europa, Afrika, Latinamerika och delar av Asien. – Det är en hel del trafik som vi förlorar när vi gör det här men vi tycker det är viktigt att erbjuda en trygg och säker internetmiljö för familjer och unga användare. Då har vi kommit fram till att chattjänsten erbjuder inte den trygghet som vi vill erbjuda, säger Janne Jakobsson, chef för konsumentprodukter på Microsoft. Mats Albinsson jobbar mot barnporr på internet för Rädda barnen och han tycker att Microsofts beslut är bra, det visar att branschen tar problemen på allvar, säger han. – Det här är ett stort problem I USA och England, men det finns även i Sverige. Men vi kanske inte har sett det lika mycket här som de gjort i de länderna. Men vi talar om ett stort antal barn som har blivit utsatta för övergrepp genom kontakter som de har fått via dessa chattrum, säger Mats Albinsson, Rädda barnen. Kommer inte stoppa pedofiler Men frågan är om nedläggningen av Microsofts chattrum kommer att ha någon effekt i praktiken eftersom det finns så många andra chattrum på internet. Caroline Hörstrand och hennes kompis Pernilla Sandenskog tror inte att pedofilerna kommer att låta sig stoppas av det här. – Det finns hur mycket chattrum som helst över hela internet så det kommer inte göra någon skillnad, säger Pernilla Sandenskog. – Det finns jättemycket chattrum över hela internet så varför skulle det förändras om en eller två chattrum läggs ner, säger Caroline Hörstrand.
Caroline Salzinger caroline.salzinger@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".