Den anhållne träffade sin advokat onsdag kväll

Den man som nu är misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh har på kvällen träffat sin försvarsadvokat Peter Althin. Det var på den nu anhållne mannens egen begäran som advokaten Peter Althin utsågs till försvarare på onsdagen.
– Vi har träffat honom, vi har haft ett samtal och vad han har sagt förutom att han förnekar brott, det vill jag inte gå in på. Hur mår han? – Jag går inte in på några frågor över huvud taget om hans tillstånd eller vad han har sagt i övrigt eller vem han är, säger Peter Althin. Hur går processen vidare nu? – Jag försökte under dagen sedan jag blev förordnad att få tag på åklagarna men har inte lyckats för det har varit upptaget på deras respektive telefoner. Så jag vet inget om vare sig grunden för anhållandet eller hur deras tidsplanering ser ut. Det enda jag vet är att jag själv ska besöka honom under morgondagen. Om det blir ett förhör imorgon vet jag inte, säger Peter Althin. Du vet ingenting om den bevisning som finns mot honom? – Nej. Försvarare i Malexander-målet Peter Althin är en av landets mest kända brottmålsadvokater. Han har under senare år varit offentlig försvarare i en rad uppmärksammade brottmål. Bland annat försvarade han Tony Olsson, en av de dömda för polismorden i Malexander och den livstidsdömde hemvårdaren Joy Rahman som senare frikändes. Han försvarade också 21-åringen som dömdes för skyddande av brottsling i samband med mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Företräder Guantánamo-svensken Althin är också engagerad som advokat åt den 23-årige svenske fången på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba. Peter Althin är också politisk engagerad. Han är riksdagsman för kristdemokraterna och suppleant i justitie-och konstitutionsutskotten.
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".