Rättegång mot Taylor fortsätter

I dag fortsätter rättegången mot Liberias förre presient Charles Taylor i Haag. Taylor åtalas för krigsförbrytelser under det elva år långa inbördeskriget i grannlandet Sierra Leone.

Våldtäkt, mord, värvning av barnsoldater och sexuellt slaveri, det är några av förbrytelserna som står på den 11 punkter långa åtalslistan som Charles Taylor i dag förväntas avfärda under sitt försvar i den särskilda FN-stödda domstolen i Haag.

Åtalet mot Liberias tidigare president är en segdragen historia som inleddes i Sierra Leone 2006 men som fick flyttas till Haag året därpå av rädsla för att processen skulle sporra ytterligare oroligheter i landet.

Charles Taylor, i dag 61 år gammal, hävdar att han enbart försökt mäkla fred under inbördeskriget i grannlandet Sierra Leone på 90-talet, där en kvarts miljon människor miste livet. Hans advokat sa i rätten i morse att åklagarna saknar bevis.

Åklagarsidan hävdar istället att Taylor styrde rebellgruppen den revolutionära enade fronten, RUF, som genom terror och övergrepp på civilbefolkningen ville ta kontroll över Sierra Leones diamantindustri och samtidigt utöka Taylors politiska inflytande i Västafrika.

En utbredd strategi som RUF använde sig av för att terrorisera civila var att hugga av människors händer, ben och armar.

Många av offren har vittnat för domstolen om brotten och om Taylors inblandning i kriget. Det kommer bli svårt för försvarssidan att bemöta alla dessa vittnesmål, säger huvudåklagaren i målet, Stephen Rapp till BBC.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se