USA får ingen hjälp i Irak

USA har mycket svårt att få något gehör för sin önskan att fler länder ska bidra med soldater till Irak, det står klart efter de toppmöten som hållits i New York de senaste dagarna. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon tvingas nu kalla in fler reservister för att klara situationen.
Det var inte de besked Bushregeringen ville få. Både Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder och Pakistans president Pervez Musharraf träffade på onsdagen president Bush, de utlovade olika typer av stöd, men inga soldater. Hoppades på muslimska trupper Speciellt Pakistan har amerikanerna nästan räknat med ska ställa upp, bland annat med förhoppningen att trupper från ett muslimskt land skulle kunna minska spänningen mellan ockupationsstyrkorna och den irakiska civilbefolkningen. Musharraf gjorde klart att det just nu inte finns något stöd från allmänheten i Pakistan för att sända soldater till Irak, först krävs bland annat ett tydligt mandat från FNs säkerhetsråd. Diskussionerna om en sån resolution är bara i inledningsskedet. Rumsfeld tror inte på stöd I ett svar på en fråga i ett kongressförhör på onsdagen visade försvarsminister Donald Rumsfeld att han inte ens tror att det räcker. – Jag tror inte att vi kommer få stöd av multinationella styrkor vare sig med eller utan en FN-resolution, förklarade Rumsfeld uppgivet. Reservister kan kallas in Den här bistra insikten har gjort att försvarshögkvarteret Pentagon nu börjar förbereda för att kalla in fler reservister och medlemmar i nationalgardet till tjänstgöring i Irak - upp till 10 000 i en första ny omgång. Att kalla in nya deltidssoldater, det vill säga sådana som egentligen har andra jobb i USA, är politiskt känsligt. Just det faktum att fler soldater än beräknat tvingas vara kvar längre tid än planerat, och att våldsamheter i Irak dessutom fortsätter, ses som ett huvudskäl till att förtroendet för president Bush sätt att sköta Irak-krisen fortsätter att minska kraftigt hos den amerikanska allmänheten.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".