Livbolagen har problem att betala det man lovat

Trots att börsen stigit med uppemot 20 procent sedan årsskiftet så har flera av livbolagen fortfarande inte tillräckligt mycket pengar för att kunna betala ut de pensioner som de utlovat. Finansinspektionens generaldirektör Ingrid Bonde säger nu att tiden är på väg att rinna ut för flera av livbolagen.
– Bolagen har haft en ganska hög riskprofil under en längre tid och när börsen då har rasat så mycket som den har gjort så har det gjort djupa hål i deras plånböcker och det är det som nu syns. Det här är inte acceptabelt att det fortgår under en lång tid och vi har satt som riktlinje att efter tre år så måste man göra något åt det här. Det för vi en dialog med bolagen om och fastställer vikten av att man gör en åtgärd, säger Finansinspektionens generaldirektör, Ingrid Bonde. På onsdagen presenterade en oberoende granskningsgrupp problem i pensionsjätten Skandia Liv men det är inte bara Skandia Liv som har problem, hela branschen står och svajar efter de senaste årens börsras och har svårt att komma igen, eftersom de inte hängt med under den senaste tiden uppgång. Konsolideringsgraden för låg Flera bolag ligger sedan flera år under en konsolideringsgrad på 100, vilket är en kritisk gräns. Klockan klämtar för livbolagen. Så kan man beskriva situationen för en stor del av de svenska pensionsjättarna. Under de senaste två åren har livbolagen så kallade konsolideringsgrad sjunkit under det kritiska hundrastrecket. Några bolag ligger under nittio, det vill säga att utbetalningsförmågan är under nittio kronor per insatt hundralapp. Har inte lyckats dra nytta av uppgången i år Det beror framför allt på de senaste årens ras på världens börser. Årets kraftiga börsuppgång har inte gjort tillståndet i livbolagen så mycket bättre. Det beror på att bolagen viktar från aktier till andra och mer konservativa placeringsformer. Bolagen får, enligt Finansinspektionens regler ligga under 100 i tre år, flera har legat där i två år. Återbäringen kan bli mindre När klockan klämtat färdigt kan Finansinspektionen tvinga bolagen till åtgärd. Den mest drastiska är att reducera återbäringen, då det saknas substans i tillgångarna. Ingrid Bonde höjer nu ett varnande finger mot de sargade livbolagen. – Tiden börjar rinna ut för många av bolagen. Det är oerhört viktigt att de planerar och vidtar för att korrigerar det här. Vi för en väldigt aktiv dialog med framför allt de bolag som ligger nära sin tidsgräns, säger Finansinspektionens generaldirektör, Ingrid Bonde.
Marcus Ålsnäs marcus.alsnas@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".