Syskon hölls instängda under flera år

Uppdaterad: 15:32
Pappan misstänks för att ha hållit fyra barn inlåsta i flera år och varken låtit dem eller frun gå ut själva. Ingen märkte att barnen aldrig fick gå i skolan. Mannen misstänks också för misshandel.

– Enligt utredningen har han förbjudit barnen att vara ute. De har hållits inne i bostaden och de har inte haft möjlighet att vara ute och träffa kamrater och att umgås med dem. Enligt grannar har man sett barnen inomhus och på balkongen och de har undrat hur det kan vara möjligt att de aldrig är ute som är normalt, säger Christer Nordström som är Uppsalapolisens presstalesman.

Mannen sitter just nu häktad, misstänkt för olaga frihetsberövande av både sin fru och sina fyra barn. Barnen som nu är mellan 16-22 år ska under alla år ha hindrats att gå i svensk skola. Barnen och frun ska också ha varit förbjudna att lämna bostaden utan sällskap av pappan.

Det hela uppdagades när polis kallades till ett lägenhetsbråk i familjens hem i slutet av juni. Mannen misstänks också för grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot mot både barn och frun.

Barnen är svenska medborgare, men familjen ska enligt uppgifter från polisen i omgångar ha vistats i föräldrarnas hemland och i andra länder. Det är oklart om barnen gått i skolan där och i så fall i vilken omfattning. Enligt Gun Johansson som är barnombudsman i Uppsala är det skolans och kommunens ansvar att barnen går i skolan.

– Man ska söka upp och göra allt man kan för att alla barn går i skola. Om de inte gör det måste man veta varför, säger Gun Johansson.

I Uppsala har kommunen flera gånger utrett varför de barn som misstänks ha hållits instängda av sin pappa inte gick i skolan. Det säger ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Cecilia Forss, till Sveriges Radio Uppland. Men kommunen fick varje gång till svar att familjen egentligen bodde utomlands, att barnen gick i skola där och att de bara var i Sverige på somrarna.  Familjen har dock varit folkbokförd i Sverige den största delen av tiden från början av nittiotalet.

Susanne Söderberg, som är vikarierande chef för individ och familjeomsorgen i Uppsala, säger att det var först nu som hon fick information om att familjen existerade. Hon säger till Radio Uppland att det som nu bör göras är att de olika enheterna går igenom om de varit i kontakt med familjen tidigare. 

– Vad som hänt under resans gång kan inte jag svara på nu. Det får var och en titta igenom sina organisationer vad det är som gjort att den här situationen uppkommit, säger Susanne Söderberg.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se