Stigande vatten hotar centrala Säter

Uppdaterad: 14:53
I Säter i Dalarna fortsätter arbetet med att stoppa vattnet från att rinna över en damm i sjön Ljustren. Vattnet har fortsatt stiga under dagen och är nu bara några centimeter från att rinna över de vallar som byggts. Om vallarna inte håller kommer vattnet att rinna in i centrala Säter och ner i fritidsområdet Säterdalen, rapporterar Sveriges Radio Dalarna.

I Säter i Dalarna hotar sjön Ljustern att svämma över sina bräddar och en damm som avgränsar sjön från Säterdalen och centrala Säter riskerar att brista. Dalen har spärrats av och elströmmen har stängs av. Räddningstjänsten och frivilliga bygger nu vallar för att rädda bebyggelsen.

Vallar har byggts upp under natten. Just nu är det tio centimeter kvar till att vattnet väller över vallarna och att vattnet tar sig in mot centrala Säter.

– Falu Kommun var här och hjälpte till i går. Nu kommer räddningstjänsten och frivilliga resursgrupper hit för att jobba. Ösa sand och bygga vallar. Det här måste hålla. Håller det inte blir det en katastrof. Då får vi in i stort sätt allt vatten rakt genom stan. Då blir det gissningsvis 6-8 meter djupt vatten i Säterdalen. Det är jättesvårt att uppskatta volymerna, säger Torbjörn Orr, säkerhetssamordnare i Säter.Lisa Linder Lindberg
lisa.linder-lindberg@sr.se