Stor tryckfrihetsprocess om 35-åringen stämmer

Om 35-åringen väljer att stämma tidningar, radio och tv för att publiciteten skadat honom följer en tryckfrihetsprocess där varje enskild tidningsartikel eller radio- eller tv-inslag kommer att prövas. Advokat Peter Danowsky är en av dem som brukar företräda medierna i sådana här processer.
– Det är detaljerna i varje publicering som prövas och den skada som den publiceringen eventuellt har åstadkommit. Så därför är det helt ojuridiskt att tala svepande om den skada som medierna må ha orsakat 35-åringen, säger han. Prövar man den sammanlagda publicitet som en tidning har haft? – I princip inte, utan artikel för artikel eller dag för dag. Mål enligt tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen som det här handlar om ska behandlas skyndsamt och sannolikt skulle trots det en huvudförhandling kunna inledas någon gång framåt våren nästa år, tror Peter Danowsky. Ingen prövar sammanlagd publicitet Vilken eventuell skada den sammanlagda publiciteten om 35-åringen orsakat honom finns det i Sverige i dag ingen instans som prövar. Det borde det kanske göra menar Hans-Gunnar Axberger professor i mediarätt och före detta pressombudsman. – Det enda sammanhang då det faktiskt kan beaktas litegrann är den ersättning han kan få av staten för frihetsberövandet. Där kan man se till den sammanlagda uppmärksamheten, säger Hans-Gunnar Axberger. – Det här är en fråga som ofta diskuteras i pressetiken om man inte borde ha en möjlighet att granska även just den sammantagna publiciteten, för det är ofta den effekten som kan vara den värsta och också den som är svårast att hantera. Men tyvärr är inte vår pressetiska granskningsfunktion uppbyggd så att det är möjligt. Högsta skadeståndet under 100 000 Det är inte särskilt vanligt med förtalsmål i Sverige. De senaste åren har det stadigt handlat om ett tiotal mål om året. Skadestånden har hittills aldrig legat över 100 000 kronor. Bland de högsta har den så kallade 33-åringen, en av de misstänkta i Palmeutredningen, och ett antal kända personer vars ansikten användes i fotomontage i en porrtidning fått. En annan väg att gå är förlikning, då kommer parterna överens om en ersättning, och slipper rättegången.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".