60 000 palestinier riskerar bli hemlösa

Trots internationella protester fortsätter israeliska myndigheter att riva palestinska bostäder i Jerusalem. Enligt tidigare rapporter från FN riskerar 60 000 palestinier att bli hemlösa för att de bor i hus som saknar byggnadstillstånd.

Förmiddag i Jerusalem, en gul grävmaskin på larvfötter sänker sin arm över ett hus. Det tar åtta minuter och det nödtorftiga huset byggt med lecablock är förvandlat till en grushög med uppstickande armeringsjärn.

– Vi visste att de skulle komma och riva huset, men vi visste inte att det skulle bli i dag, säger Said Shweiki, pappa i familjen.

Barnen är hos vänner i grannskapet, själv har han bland möbler och husgeråd som slängdes ut i alla hast på tomten, hängt upp ett skynke som skydd för solen.

I tio år bodde familjen på tio personer här. Hur tänkte du när du byggde utan tillstånd, frågar jag.

– Vi skulle aldrig fått något, så jag byggde ändå.

Nu ska han skaffa ett tält, säger han. Han lämnar aldrig sin tomt.

FN bekräftar i en rapport vad Said säger. Det är om inte omöjligt, så mycket svårt för en palestinier att få ett byggnadstillstånd i Jerusalem eller i dess närmsta omnejd. Sammanlagt står 1 500 bostäder på myndigheternas rivningslista.

Ungefär 60 000 palestinier bor i hus som saknar tillstånd, enligt FN.

Men internationellt har frågan fått allt större uppmärksamhet i samband med att det internationella trycket ökat på både israeler och palestinier att nå en tvåstatslösning.

– Alla handlingar som kan störa sådan uppgörelse är olämpliga, sa amerikanska diplomater när utrikesminister Hillary Clinton besökte Jerusalem i mars. Själv fördömde hon då rivningarna.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se