Polisen satsar mot knarket i Båstad

I Båstad är tennisturneringen Swedish Open i full gång. Tennisen, men kanske framförallt det vilda festandet, lockar tiotusentals människor till Bjärehalvön i Skåne. Men det är inte bara champagne man berusar sig med. I krogmiljöerna runt tennisbanorna förekommer också en hel del narkotika.

Därför satsar polisen nu för att komma åt knarket under tennisveckorna. Jonas Berg är gruppchef för polisens ungdoms- och narkotikagrupp i Helsingborg.

– Vi vet ju genom vårt arbete i Helsingborg, men även genom Stockholmspolisens krogsektions arbete att det finns ett problem med droger i krogmiljön.

Att det numera är förbjudet att spruta champagne på varandra hindrar inte partyeliten från att invadera Båstad under Swedish Open eller tennisveckorna som det också kallas.

Det annars lite sömniga samhället i nordvästra Skåne mångdubblar sin befolkning och stämningen är hög. I år håller festen dessutom på i två veckor eftersom damerna för första gången fått en egen turnering som avgjordes förra veckan.

På centrecourten, på stränderna och framförallt på innekrogarna trängs festfolket från Stureplan i Stockholm med affärsmän, kändisar och ungdomar. Det dricks mycket dyr champagne, men även narkotikaanvändandet är utbrett berättar 21-åriga Anna Stenberg-Svennson från Helsingborg som är i Båstad under tennisveckorna.

– Det är speciellt kokain de sysslar med här på tennisveckorna. Man märker ju när en människa har tagit knark, det är helt klart.

Polisen använder sig i år av en ny metod för att komma åt knarket, efter positiva erfarenheter från Helsingborg där man jobbat hårt mot knark i just krogmiljö så utbildar man nu nattklubbspersonalen i hur man ska upptäcka och ingripa mot narkotikapåverkade gäster och dessutom har man ett underrättelsesamarbete med Stockholmspolisens krogsektion.

Samtidigt så jobbar nu sju civilklädda knarkspanare och en hundförare, framförallt i köerna, men även inne på krogarna i Båstad. Hittills har man varit i Båstad under fyra dagar vilket hittills lett till att 16 personer nu är misstänkta för olika typer av narkotikabrott.

– Bilden är ungefär som förra året. Då låg vi på ungefär samma siffra, men veckorna ä rju inte över, säger Jonas Berg.

Framförallt är det cannabis, men även kokain som man hittar, och just kokain är en drog som numera blivit allt vanligare även utanför jetset-kretsarna berättar Jonas Berg.

– Det förekommer i alla samhällsklasser. Vi har exempel på egna företagare, helt ostraffade, som tagit kokain. Vi har kända kriminella som använder sig av kokain. Sen har vi förstås kändisarna och ungdomar.

David Rasmusson, Ekot,
david.rasmusson@sr.se

Maria Dietrichson, Radio Kristianstad,
maria.dietrichson@sr.se