Kommunen: Pappan ljög om skolan

Uppdaterad: 23:04
Enligt polisen i Uppsala kommer det i morgon att väckas åtal mot den pappa i Uppsala som misstänks ha hindrat sina fyra barn från att gå i skolan i Sverige. I och med att pappan uppgav att de den största mestadels bodde utomlands kunde kommunen inget göra, säger kommunalrådet i Uppsala.

– Man har haft upprepade kontakter med den här familjen, som har uppgett att barnen går i skola i ett annat land och att de vistas i ett annat land under terminerna. Det formella ansvaret har då lämnat barn- och ungdomsnämnden och kommunen, säger Cecilia Forss. 

Enligt skollagen så gäller skolplikten inte barn som varaktigt vistas utomlands, sedan är det upp till kommunernas berörda nämnd att ta beslut om vad som räknas som varaktigt.

Det handlar alltså om en pappa som misstänks ha hindrat sina fyra barn, i dag 16-22 år gamla att under alla år gå i svensk skola. Han sitter just nu häktad misstänkt för olaga frihetsberövande av både sin fru och sina barn eftersom att han hindrat de från att lämna lägenheten utan hans sällskap. Han misstänks också för grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot.

De familjer som inte svarar när kommunen skickar ut information om sexårsverksamhet och senare årskurs 1 kontaktas av kommunens speciella uppdragskontor, som ansvarar för skolplikten för barn som inte är inskrivna på någon kommunal skola. I det här fallet har pappan alltså sagt att de bott i föräldrarnas hemland och varit hemma enbart under somrarna.

Nu kommer kommunen att granska ärendet. Men de ska också se över sina rutiner i samarbetet med andra myndigheter.

– Jag tror att vi behöver en bättre samordning och följer upp varandras tillsyn i det här fallet. Är det så att folkbokföringsmyndigheten kommer fram till att man inte har flyttat ska man omfattas av skolplikten och tvärtom, säger Kommunalrådet Cecilia Forss.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Enligt polisen i Uppsala kommer det imorgon att väckas åtal mot den pappa i Uppsala som misstänks ha hindrat sina fyra barn från att gå i skolan i Sverige.

Åtalet gäller olaga frihetsberövande och grov kvinnofridskränkning.