Sotomayor väntas godkännas av senaten

I USA började i eftermiddags utfrågningarna av Sonia Sotomayor, som är nominerad till att bli domare i den mäktiga Högsta Domstolen. Sotomayor själv var ödmjuk inför uppgiften, sa hon i sin inledning.

Sonia Sotomayor är tacksam för att ha blivit nominerad, sa hon när hon avslutade sin presentation inför den amerikanska senatens justitieutskott. 

USA:s mäktiga Högsta Domstol, har genom tiderna haft 110 domare. 106 av dem har varit vita män.

Den tuffa och juridiskt-tekniskt skickliga Sonia Sotomayor är kvinna, och uppvuxen med en ensam puertoricansk mamma i ett fattigt kvarter i Bronx.

Det är ett faktum som är betydelsefullt för många här, inte minst för den latinamerikanska befolkningsgruppen som är USA:s största minoritetsgrupp. Det var också något som uppmärksammades av alla senatorerna i justitieutskottet i dag.

I morgon börjar de riktiga utfrågningarna av Sotomayor. Även om man räknar med att hon blir godkänd, så kommer tonläget i morgon att bli mindre artigt och mer konfrontativt.

Republikanerna kommer att pressa henne kring uttalanden hon har gjort tidigare, om att just hennes ursprung och erfarenheter gör henne lämplig till domare. Det är något som de menar kan göra henne partisk.

Nina Benner, New York
nina.benner@sr.se