Svenskt Näringsliv:

Arbetsmarknaden svårtillgänglig för unga

Arbetslösheten ökar mest bland ungdomar, enligt Arbetsförmedlingen. I juni var 48 000 personer mellan 18 och 24 år anmälda som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, vilket är dubbelt så många som i juni i fjol.

Sandra Nyberg Elmér, från Valla utanför Katrineholm, slutade nyligen gymnasiet och har gjort allt hon har kunnat för att få ett jobb.

– Jag har sökt alla jobb. Framför allt här runtomkring, men jag har också sökt i Norrköping och närliggande. Jag har sökt om att jobba i affärer som Netto och sådana som jag har gjort förut. Man söker ju sig överallt, säger Sandra Nyberg Elmér som har lyckats få en praktikplats på ett företag där hon packar tidningar.

Allra värst drabbade är de unga som inte har fullständiga gymnasiebetyg.

Läget för unga outbildade är betydligt värre i Sverige än i de flesta andra länder i övriga Europa. En sammanställning av europeisk statistik, som Svenskt Näringsliv har gjort, visar att arbetslösheten bland lågutbildade unga är fyra gånger så hög i Sverige som i Danmark.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster menar att förklaringen ska sökas i de speciella förhållanden som råder på den svenska arbetsmarknaden.

– De problem som Sverige har på arbetsmarknaden för unga är höga ingångslöner, strikt anställningsskydd för fast anställda samt bristen på bra yrkesutbildning i tillräcklig omfattning och lärlingssystem. Alla dessa tre slår särskiljt mot ungdomar som inte har klarat gymnasiebetygen, säger Stefan Fölster.

Enligt Stefan Fölster riskerar svårigheterna för lågutbildade unga leda till att en stor grupp aldrig kommer in på arbetsmarknaden.

Lägre löner för unga skulle skapa fler jobb, menar han.

– Det man i första hand bör sikta på är att fler kan komma in med en låg lön, men sedan göra en bättre lönekarriär i takt med att de får arbetserfarenhet och lär sig om jobbet. Det har vi omöjliggjort i Sverige nu, där arbetsgivare tvingas anställa många på tidsbegränsade anställningar, för att de inte törs ge dem fast anställning. Då snurras väldigt stora grupper runt på tillfälliga anställningar och får aldrig en chans att bygga upp den här kompetensen på jobbet, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se