Kulturministern kritiserar medias mordbevakning

Kulturminister Marita Ulvskog kritiserar nu medierna för rapporteringen om den 35-åring som tidigare varit misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh. Marita Ulvskog anser att medierna publicerat allt för detaljerade uppgifter bland annat om 35-åringens bakgrund. Kulturministern efterlyser högre skadestånd för medier som går över gränsen.
– Jag tror inte att lagstiftning är vägen att gå och det finns ingen grund i Sveriges riksdag eller regeringen för att strama upp här utan jag tror det måste handla om en självreglering och kanske också om att det får ekonomiska konsekvenser, kanske också mycket kännbara ekonomiska konsekvenser för de medier som går för långt, säger Marit Ulvskog. Att domstolarna dömer ut högre skadestånd? – Jag skulle tro att det är den vägen vi kommer att gå, säger kulturminister Marita Ulvskog, därför att lagstiftningsvägen hjälper inte och själv är jag ganska pessimistisk när det gäller att självregleringen skulle förslå. Jag tror att det är pengarna som är avgörande.
Anders Holmberg anders.holmberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".