”Världens intresse för Liberia ljummet”

I Liberia råder det officiellt vapenvila men de senaste tio dagarna har omkring 4 500 liberianer flytt in i grannlandet Guinea, enligt FN. Fyra års mycket blodigt inbördeskrig är inte över utan strider fortsätter. Men världens intresse för Liberia från i somras är numera ljummet, säger Ken Roth, chef för mänskliga rättighetsorganisationen Human Rights Watch och han har sin förklaring.
Att Liberia nu har förlorat uppmärksamheten från i somras beror på att USA inte har några strategiska intressen i Afrika. Endast om det handlar om säkerhet och jakten på al-Qaida blir amerikanerna intresserade. USA engagerade sig i somras Liberia blev i somras en angelägenhet för USA, när strider bröt ut nästan mitt framför ögonen på de utländska tjänstemän i huvudstaden Monrovia. Frankrike hade tagit en ledande roll i konflikten i den forna kolonin Elfenbenskusten och britterna i Sierra Leone. Liberia, grundat av befriade slavar, föll på USA, säger Ken Roth. Liten insats i Liberia Men insatsen jämfört med Irak är häpnadsväckande liten, tycker han. Över en halv miljon liberianer är på flykt inom landet men nästan alla, närmare tre miljoner, har drabbats av det fyra år långa mycket blodiga kriget. Enligt FN är många nu fortfarande på flykt. Gamla, barn och kvinnor som är i skriande behov av mat och medicin. De 15 000 fredssoldaterna via FN dröjer och Bush-administrationen styrs inte av mänskliga behov, säger Ken Roth.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".