Man som hade knark på vinden frias

Den 38-årige trelleborgare som förvarat fyra kilo heroin åt en bekant friades på torsdagen helt från brottsmisstankar av Högsta domstolen. Han har tidigare dömts till fem års fängelse i tingsrätten, en dom som hovrätten mildrade till fyra månader men nu anses mannen alltså vara helt oskyldig.
Mannen tog tillfälligt hand om en plastkasse han först trodde innehöll mat eller husgeråd. Men han fattade misstankar och ringde vännen som då vägrade uppge vad som fanns i kassen och inte heller hämtade den. Inför Högsta domstolen berättade mannen att han greps av panik, lade ut alltsammans på vinden och sen inte visste vad han skulle ta sig till. Dömdes till fängelse Först efter fyra dygn gick han till polisen i Trelleborg med heroinet. Och då blev han genast själv misstänkt för grovt narkotikabrott, och senare dömd till fem års fängelse. Den domen överklagades och nu frias alltså mannen helt av Högsta domstolen. Förståelse I torsdagens dom skriver Högsta domstolen att mannen självklart genast borde ha tagit kontakt med polisen och inte väntat i flera dagar, men man förstår också mannens bryderi inför den situation som han oförskyllt hade hamnat i, särskilt avseende risken att han inte skulle bli trodd av polisen. Därför var det inget brott, anser Högsta domstolen. levt i skräck Det var i augusti i fjol som trelleborgaren lämnade in knarkpartiet till polisen i Trelleborg. Han har sedan dess levt i skräck för repressalier från den eller de som äger heroinpartiet, som uppges vara värt miljontals kronor på den svarta marknaden. Mannen har inte vågat röra sig fritt, han har inte längre kunnat arbeta och har dessutom haft en fängelsedom hängande över sig. –Jag är mycket glad idag över den friande domen, men jag är fortfarande rädd, säger mannen till ekot. Inte under någon av rättegångarna har mannen avslöjat vem personen var som anförtrodde honom plastkassen med heroinet.
Lasse Olsson lasse.olsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".