instängd familj

Åtalet mot pappan skjuts upp

Uppdaterad: 12:39
Åtalet mot den man i Uppsala som misstänks ha hindrat sina barn från att gå i svensk skola dröjer. Mannen sitter häktad misstänkt för frihetsberövande och kvinnofridskränkning. Problemet är att polisen inte vet vem han är, han kan ha haft tre olika identiteter.

– Så här långt har vi i alla fall tre identiteter, säger Christer Nordström, som är Uppsalapolisens presstalesman.

Vad skiljer dem åt?

– I de två senare fallen är han betydligt yngre än att han är född 1941.

Just ni är det alltså oklart vem mannen egentligen är. Han misstänks för olaga frihetsberövande, efter att ha hindrat sin fru och sina fyra barn, i dag mellan 16-22 år gamla, att lämna bostaden utan hans sällskap.

Han misstänks också för grov kvinnofridskränkning och misshandel.

I samband med att polisen kom till familjens lägenhet efter larm om familjebråk uppdagades också att barnen aldrig gått i svensk skola. Pappan uppger att de bott utomlands och att barnen gått i skola där, men det är oklart i dagsläget.

Mannen nekar till alla anklagelser. Han har tidigare varit misstänkt för brott. För vad vill polisen inte berätta, men han har aldrig dömts.

Finns han i belastningsregistret med det nuvarande personnumret?

– Inte som jag känner till, säger Christer Nordström.

Och finns han med de andra personnumren?

– Jag kan inte gå in på det, det är sekretess. Men vi har nu i alla fall tre olika identiteter på honom när det gäller födelseåret och måste nu ta reda på när han faktiskt är född.

Åtal skulle ha väckts i dag, men i och med oklarheterna kring mannens identitet så har åklagaren begärt förlängd häktning för att kunna reda ut identiteten. Tingsrätten lämnar besked under eftermiddagen.

Sara Bruze, Sveriges Radio Uppland
sara.bruze@sr.se

Lotta Myhrén, Ekot
lotta.myhren@sr.se