svininfluensan

Svenskarna vaccinerade innan årets slut

Uppdaterad: 16:00
Ett hundratal svenskar har hittills insjuknat i den så kallade svininfluensan. Runt om i landstingen planeras nu för en massvaccinationskampanj som kommer att dra resurser från övrig vård.
Socialstyrelsen räknar med att de flesta kan ha fått sin första dos senast i början av november. Det lovar Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen.

– Väldigt många människor kommer att kunna få en dos av vaccinet redan inom en månad. Under oktober, kanske en bit in i november, så kommer större delen av Sveriges befolkning att ha blivit vaccinerade, säger Anders Tegnell.

I höst väntar massvaccinering i inhyrda skolor och sporthallar för att så många som möjligt ska kunna erbjudas vaccin. Och det kommer att ta resurser från övrig vård.

– Vi räknar ju med att man får ett ökat antal insjuknande under hösten och då kommer säkert den andra vården att bli drabbad och det kanske får bli så att man får skjuta på planerad vård, sånt som inte är absolut akut, säger biträdande smittskyddsläkare Bo Svenungsson i Stockholmslandstinget.

En ny simulering av smittspridningen som Stockholms universitet gjort visar att det inte är effektivt att till exempel inrikta vaccinationen på särskilda grupper, som skolbarn, eller särskilda geografiska regioner, säger Anders Tegnell.

– Ja den pekar ju vädligt tydligt på att det viktigaste är att vaccinera så tidigt som möjligt och att vaccinera så fort som möjligt.

Det är landstingen som ansvarar för hur vaccineringen ska gå till och de ska också fatta beslut om det kommer att kosta något att bli vaccinerad. Och även om de flesta kommer att erbjudas vaccin ganska snabbt är det vissa grupper som bör prioriteras av medicinska skäl.

I slutet av september kommer de första leveranserna av influensavaccin som då ska kyltransporteras ut till alla landsting. Och att massvaccinera alla svenskar är en kostsam historia, Allmänheten kommer sannolikt inte at behöva betala så mycket, men för myndigheterna gäller det att bedöma samhällsnyttan av att vaccinera, säger Göran Stiernstedt vid Sveriges kommuner och landsting.

– Det är inte lätt, och det måste naturligtvis ställas mot kostnaderna och landstingen går redan med underskott och det här spär på underskotten ganska rejält och dessutom kommer den här nyttan många andra till del än landstingen. Det är väl en anledning till att vi tycker att staten kanske borde hjälpa till, säger Göran Stiernstedt.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se