RYSSLAND

Läget i Kaukasusområdet allt mer spänt

Nästan dagligen rapporteras om våldsdåd i Tjetjenien eller någon av grannrepublikerna. Nu ökar också spänningen inför ettårsdagen av kriget mellan Ryssland och Georgien.

Under natten till i dag sprängdes en bomb i Tjetjeniens huvudstad Groznyj, en polisman dödades och sex skadades. I Dagestan öster om Tjetjenien dödades tre rebeller och en soldat under en två timmar lång eldstrid. Så här ser det ut nu dag efter dag i norra Kaukasus. I går till exempel dödades tre polismän och fem militanta islamister i olika väpnade sammanstötningar. Återigen en helt vanlig dag.

Framförallt efter mordförsöket för tre veckor sedan på delrepubliken Ingusjiens president har det varit en konstant våldsvåg, presidenten Junus-Bek Jevkurov överlevde men ligger sedan dess allvarligt skadad på ett sjukhus i Moskva. Efter attentatet har säkerhetsstyrkorna fått friare händer att förfölja rebellerna och det har resulterat i upprepade anfall och motanfall.

Tidigare i vår förklarade regeringen i Moskva att kriget i Tjetjenien mot rebellerna var avslutat. Men trots ofta mycket brutala metoder har de lokala myndigheterna i Tjetjenien inte lyckats få slut på oroligheterna utan de blossar upp i hela Nordkaukasus.

Nu kompliceras situationen av att årsdagen, 7 augusti, av kriget mellan Ryssland och Georgien närmar sig. Sydossetien och övriga Georgien är närmaste grannar med Tjetjenien. Ryssland har just avslutat en stor militärmanöver i området vars syfte var att visa att armén är redo om det skulle behövas igen.

I Georgien inleds en flottmanöver där bland annat den amerikanska marinen deltar med en jagare, en signal om att USA fortsatt står bakom Georgien. Igår var också Rysslands president Dmitrij Medvedev för första gången i Sydossetien med underförstått samma budskap, att Ryssland stöder Sydossetien som numera hävdar sig vara ett självständigt land och inte en del av Georgien. Han besökte också den nybyggda ryska militärbasen i området där soldaterna enligt TV-rapporteringen är beredda att gå ut i strid med bara en timmes varsel.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se