Skattebråk inom vänsterpartiet

Det har uppstått ett internt bråk inom vänsterpartiet. Partiets representanter i skatteutskottet vägrar fortsätta samarbetet med regeringen om företagsskatter, men får inget stöd av partiledningen. Vänsterpartiledaren Ulla Hoffman beklagar det som inträffat men säger att samarbetet med regeringen fortsätter.
–Samarbetet med socialdemokraterna vad gäller skattefrågor är inte brutet. Det är partierna som bryter det i så fall, säger Ulla Hoffman. Så det innebär att ni kommer att fortstätta samarbeta också om företagsskatter? –Ja, vi kan ju inte lämna socialdemokraterna ensamma med miljöpartiet att göra upp om de här frågorna. Vi kommer ju att vara med i de här diskussionerna. Det är synd att Per och Marie, som ändå är väldigt kompetenta i de här frågorna, har beslutat sig för att lämna. Kritiska mot regeringen Med Per och Marie menar partiledaren Ulla Hoffman Per Rosengren och Marie Engström, som är vänsterpartiets ledamöter i skatteutskottet. De två meddelade tidigare på torsdagen att de lämnar allt samarbete med regeringen vad gäller företagsskatter, eftersom de anser att vänsterpartiet under flera år inte fått gehör för sina förslag. De vägrar dessutom att medverka i den arbetsgrupp som finansdepartementet snart ska starta kring de så kallade 3:12 reglerna, om hur skattereglerna för småföretag ska bli enklare och mer rättvisa. Ersätts av andra Men Per Rosengren och Marie Engström har ännu inget stöd inom resten av vänsterpartiet. Enligt partiledaren Ulla Hoffman kommer av allt att döma några andra inom partiet att ersätta Rosengren och Engström i förhandlingarna, om de inte ändrar sig.
Mari Forssblad mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".