Saabanställda besvikna på facket

Ilskan är stor på Saab Aerospace i Linköping sedan flera hundra tjänstemän varslats om uppsägning. Flera av de varslade anser att facken gått med på alldeles för många undantag från turordningsreglerna. Men Saab Aerospaces personalchef Bengt Herrgart säger att man följt gällande regler.
–Vi har inte frångått turordningsreglerna. Man ska ha både tillräcklig kompetens och tillräcklig anställningstid. I det här fallet har både vi och facket bedömt att de som är inom mekanisk konstruktion de har inte möjlighet att inom sex månader omskola sig till systemsidan, säger personalchef Bengt Herrgart. – Vi har ingen övertalighet på provflygare, vi har sent anställda provflygare, säger Herrgart. Då kan man inte skola om en produktionsledare till provflygare. Det finns så många katergorier och då blir det så här. Vänt sig till facket Men många av de 272 anställda som för några veckor sedan fick lämna sina jobb har nu vänt sig till Sif:s avdelning i Östergötland och tycker att undantagen från turordningsreglerna blivit alldeles för många. 250 undantag Av de 300 sist anställda har runt 250 undantagits från reglerna. Mellan facken och Saab finns kollektivavtal som medger undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Facken som förhandlat om uppsägningarna försvarar reglerna. Sif-klubbens ordförande säger till Östgötacorrespondenten att lång anställningstid inte är någon garanti för att få stanna kvar och att man följt den lag som ger företaget rätt att behålla den kompetens som krävs för företagets överlevnad. Saab har hittills fått ta emot mellan sex och tio besvär mot uppsägningarna, säger personalchefen Bengt Herrgart. –Det jag kan säga till dom är att vi har haft en process under de här förhandlingarna för att identifiera vem som slutgiltigt blir uppsagd, en process som jag känner mig trygg med och som jag tycker att vi gjort på rätt sätt. Det har gått rätt till, säger personalchefen. Det är givetvis jättetråkigt att säga upp medarbetare och vi önskar att vi hade sluppit det. Samtidigt kan vi inte ha fler anställda än vi har beläggning för, säger Bengt Herrgart.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".