Svårare hålla ökningen för HM

Det fortsätter att gå bra för klädkedjan Hennes och Mauritz, men företaget har svårt att hålla uppe takten på försäljningsökningen. Enligt HMs vd Rolf Eriksen beror det på det extremt varma vädret i Centraleuropa i somras.
– Det är först och främst det osedvanligt varma vädret i Europa och speciellt i Centraleuropa, Österrike, Schweiz och Tyskland och de tre länderna står för 40 procent av HMs försäljning, säger Rolf Eriksen. Där har vi haft svårt att hålla försäljningen. Är det inte ganska lätt att skylla på vädret? – Jo, det är det, men det är fakta, säger Rolf Eriksen. Det är inte bara vädret utan det är det extremt varma vädret som ger utslag på försäljningen. Framför allt är det försäljningen på HMs viktigaste marknad i Tyskland som gått sämre än väntat som en effekt av sommarens extrema hetta i Centraleuropa. Forsatt hög lönsamhet Annars var det mest goda nyheter från klädkedjan. Lönsamheten fortsätter att ligga på en hög nivå och billiga inköp i lågprisländer gör att påslagen blir stora. Problemen med etableringen i USA ser betydligt bättre ut idag, enligt HM-ledningen. För de tre sommarmånaderna tjänade HM drygt två miljarder kronor och nådde därmed nästan upp till de uppskruvade förväntningarna. Försäljningen ökar inte så snabbt Mycket handlar ändå om HM ska kunna öka försäljningen tillräckligt snabbt. Takten är sjunkande och det är till stor del etableringen av nya butiker runt om i världen som gör att försäljningen ändå ökar. I år öppnas 114 nya butiker varav 51 nya resten av året, säger Rolf Eriksen. – Resten av året ska vi öppna 51 butiker och det är främst i Tyskland och USA, säger Rolf Eriksen. Det är tio i Tyskland och nio i USA. Dessutom öppnar vi fem butiker till i Polen.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".