Bostadspriserna har sjunkit

Bostadspriserna är på väg ner. Både villapriserna och priserna på bostadsrätter har sjunkit med en procent under juni. Det visar Mäklarstatistiks junisiffror.

Men på mäklarföretaget Notar har nedgången inte varit så tydlig, säger företagets pressansvarige, Henrik Rundgren.

– Vi har inte sett någon större skillnad, och vad statistiken visar är väldigt små förändringar. Men det man märker är att det har varit lite lägre omsättningshastighet, framförallt fram till midsommar. Sedan har det varit ett lägre utbud av bostäder och då har försäljningen gått väldigt bra.

Under juni månad gick alltså priserna på villor och lägenheter ned marginellt. Nedgången följer efter en vår med sjunkande räntor och stigande priser.

Kanske kan nedgången delvis förklaras av den lägre aktiviteten på bostadsmarknaden under sommaren, men oron för ekonomin och den stigande arbetslösheten kan också ligga bakom. Det säger Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling, som är en av parterna bakom en av parterna bakom Mäklarstatistik.

Och vad som händer med marknaden i höst är osäkert. De fortsatt låga räntorna som väntas talar till marknadens fördel, men stigande arbetslöshet kan påverka marknaderna negativt, åtminstone lokalt, säger Peeter Pütsep.

Vissa industriorter kan komma att drabbas hårt om alla varsel verkställs, medan orter där tjänstenäringar dominerar kan klara sig bra, säger han.

Något annat som kan komma att pressa priserna på bostadsmarknaden är utbudet. På Hemnet, en internetportal där många av landets bostadsförsäljnigar annonseras, är antalet bostäder fler än någonsin.

– Om man tittar på statistiken finns drygt 16 000 bostadsrätter till salu, och nästan 18 000 villor. Troligtvis är det så att många försöker passa på att sälja nu, med tanke på konjunkturen och räntor och så vidare, säger Carl-Henrik Borg, som är vd för Hemnet.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se