Folkpartist kritisk till ja-kampanjen

Ja-kampanjen Stiftelsen Sverige i Europa gjorde flera avgörande fel, som bidrog till att ja-sidan förlorade folkomröstningen. Det säger Erik Ullenhag, som är riksdagsman för folkpartiet.
Han är upprörd över att ledaren för Stiftelsen Sverige i Europa, Birgitta Ed, sagt att hon inte upplever att man gjort något fel under kampanjen. – Det är oerhört anmärkningsvärt att man är i en situation där de som har drivit ja-kampanjen säger att vi inte gjorde några fel i kampanjen när vi fick storstryk i valet. Det är lite bekymmersamt. Du har reagerat mot Birgitta Eds uttalande. – Ja det är klart att har man ett par trehundra miljoner att sätta sprätt på, en massa starka avsändare, får stryk i en valrörelse man borde ha vunnit och man efteråt säger att vi gjorde inga fel i kampanjen. Gjordes inga fel i kampanjen borde man inte ha drivit den här kampanjen över huvudtaget. Vilka fel gjordes? – Det var två huvudfel. Det ena var att man gjorde valrörelsen för proffessionell. man anställde en massa människor i stället för att bygga på ideell verksamhet och genuint engagemang. Det andra felet var att man i stället för att försöka förklara för människor varför man tror på euron, så beställde man opinionsundersökningar för att se vad människor ville höra. Och brände en massa pengar på det. Det fungerar inte så. Det kanske fungerar att sälja produkter på det viset. Men politik kan du inte sälja på det sättet. Var det ett ovanifrån perspektiv som ja-sidan stod för? – Det blev ju ett ovanifrån perspektiv. I kombination med en massa unga människor, som i och för sig var duktiga, men som anställdes och folk visste hade betalt. Det i kombination med att hela etablissemanget stod på ja-sidan, så var det nog många som gick dit och tänkte jag röstar nej. Inte för att jag emot i sakfrågan utan för att jag har en chans att proteströsta mot Göran Persson utan att han förlorar regeringsmakten. Vad tycker du själv att du har haft för brister i ja-kampanjen? – Den stora bristen är att jag har talat för lite Europa innan euro-folkomröstningen. Det är en jättemiss. Jag har, likt många andra, pratat för lite om Europasamarbetet. Vi har låtit dem som tycker att det här är dåligt sätta agendan. Trummas ett budskap in, gång på gång, oavsett om det är fel, så kommer till slut människor att tro på det. Där hade vi lite för ont om tid att vända det hela. Men lägger du skulden på kampanjledningen med Birgitta Ed. Tycker du att det är de som egentligen har gjort det stora felet? – Huvudskaliga felet tycker jag ligger på Göran Persson och socialdemokratin. Det är lite för enkelt att smita undan, när man haft ett par hundra miljoner kronor att spendera i en valrörelse. En del av ansvaret ska lägga på Stiftelsen Sverige i Europa och Birgitta Ed. Och det är nyttigt i fall det görs. Om vi ska klara att vinna liberala segrar eller segrar för Europa framöver så gäller det att vi drar lärdom av våra misstag. Drar vi slutsatsen at den här kampanjen som Stiftelsen Sverige i Europa bedrev var felfri, riskerar vi att hamna i att vi gör om samma fel nästa gång vi har en folkomröstning och nästa gång vi har ett val. Det vore djupt olyckligt.
Erik Ridderstolpe erik.ridderstolpe@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista