Litauen

Förbjuder positivt prat om homosexuella

Litauens parlament har i dag röstat igenom en lag som innebär att det från och med mars nästa år, kommer att bli förbjudet att tala positivt om homosexualitet i litauiska skolor och andra offentliga sammanhang där barn kan höra.

Eduardes Platoves från Litauiska Gay-förbundet är kritisk. Lagen kommer att institutionalisera homofobi i Litauen, säger han.

– Politikerna säger att de vill skydda viktiga moraliska värden, men det de egentligen vill är att driva en häxjakt mot oss homosexuella.

Lagen som röstades igenom i parlamentet i dag har harvats fram och tillbaka i Litauen sedan 2007. Presidenten la i juni in sitt veto men den kristdemokratiska majoriteten i parlamentet fick till slut sin vilja igenom ändå.

Men frågan vad lagen kommer att innebära i praktiken kvarstår. Klart är att positiv information om homo- och bisexuella i exempelvis media och skolböcker blir förbjudet. Den anses hota den mentala hälsan och den intellektuella och moraliska utvecklingen hos barn och unga.

Eduardes Platoves säger att lagen är abstrakt i nuläget, men att han tror att den kommer att användas för att censurera media och för politiska rävspel i framtiden.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se