Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-skandal kan leda till kommissionärs avgång

Under torsdagen börjar EU-parlamentets utfrågning av EU-kommissionens ordförande Romano Prodi. Han ska förklara för parlamentets budgetgranskare varför kommissionen inte stoppat det ekonomiska fiffel, som enligt flera nya utredningar pågått inom EU:s statistikbyrå Eurostat.
Nu kräver allt fler av EU-parlamentets ledamöter den ansvarige kommissionärens huvud på ett fat. Detta är en stor skandal. De nya utredningar som just presenterats om mångmiljonsvindeln i Eurostat visar att fifflet gått längre än man hittills trott. Det säger flera EU-parlamentariker som fått låsa de sekretessbelagda rapporterna. Svarta pengar som Eurostat fått in genom att sälja statistik till privata företag har placerats på illegala konton. Svarta kontrakt med företag Det har skrivits kontrakt med företag där Eurostats ledning haft egna intressen eller personliga kontakter. Arkivsystemet har inte fungerat, viktiga papper har försvunnit och stora summor pengar har inte gått att spåra. EU-kommissionens ordförande Romano Prodi och den ansvarige kommissionären Pedro Solbes har hela tiden hävdat att detta inträffade innan deras tid i kommissionen. Men de nya rapporterna om förhållandena inom Eurostat visar att fifflet har kunnat hålla på ostört ända till juli i år. Detta kan bero på att avslöjande papper och dokument har städats bort innan de nådde fram till den ansvarige EU-kommissionären Pedro Solbes, säger de som tagit del av hela innehållet i de nya rapporterna. Men allt fler ledamöter i EU-parlamentet här i Strasbourg anser att Solbes har det politiska ansvaret för att inget skett trots att anställda slog larm om det ekonomiska fifflet redan 1999. Krav på avgång När EU-kommissionens ordförande Romano Prodi frågas ut av parlamentets budgetgranskningsutskott kommer han med säkerhet ställas inför kravet att göra sig av med Pedro Solbes. Prodi har hittills försvarat sin ekonomikommissionär, men står inför ett svårt avgörande. Han blev ju ordförande för kommissionen när den förra kommissionen under Jacques Santer tvingade avgå efter en stor korruptionsskandal. Prodi lovade då att avskaffa korruption och skapa öppenhet och insyn i EU-maskineriet. Nu måste han kanske göra sig av med en hittills uppskattad kommissionär, för att visa att han menat allvar.
Kerstin Brostrand, Strasbourg kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".