Gothia Cup

Första irakiska deltagandet på 29 år

I går startade fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg och för första gången sedan 1980 deltar ett irakisk lag. Efter påtryckningar av Iraks idrottsminister fick 16-åringarna i laget Al Madina visum mot löftet att de återvänder till sitt hemland.

Under många år har irakiska lag försökt komma både till Gothia Cup och andra europeiska idrottsturneringar men misslyckats, delvis på grund av myndigheters rädsla för avhopp. Al Madinas spelare och föräldrar har skrivit under att dom inte tänker söka asyl i Sverige. Gothia Cup hoppas man blir vändpunkten för en mer generösare visumpolitik.

– Under oroligheterna kunde man hoppa av och söka asyl, men inte nu längre. Det ser ljusare ut nu. Vi bryter en bojkott, säger Ivan Cato på Migrationsverket som är lagets samordnare.

Pojklaget kommer från Bagdad. De är i Sverige tack vare sponsorer och bidrag. Killarna har använt en liten fotbollsplan där hemma. Vissa dagar har de tränat, andra dagar har de inte vågat ge sig ut. En av pojkarnas pappa dog i en attentat bara dagar för avresan.

– Ni vet vad som händer i mitt land. Vi har inte kunnat träna riktigt. Vi har inte fått någon hjälp att bygga nya planer. Vi ska egentligen träna två gånger i veckan men det har aldrig hänt. Vi brukar ringa varandra och kolla vad som händer. Ibland vågar vi inte gå ut alls, säger en av pojkarna.

Jakob Hanberger
Jakob.hanberger@sr.se