Dåliga utsikter för industrilinjens elever

Arbetslösheten slår hårdast mot industrisektorn och ungdomsarbetslösheten är rekordhög.

I Katrineholm har kombinationen snabbt och tydligt fått konsekvenser för de elever som går ut från gymnasieskolans industriprogram.

I fjol fick i princip alla som gick ut programmet jobb. I år har endast ett fåtal fått jobb, och ingen inom industrisektorn.

Timmy Bergqvist tog studenten i år och är nu arbetslös.

– Jag tänkte inte alls söka till industriprogrammet först. Min far och min farbror tipsade mig om att det är en bra utbildning och man får jobb direkt efter skolan.

Så blev det alltså inte. Istället har Timmy Bergqvist anmält sig som arbetssökande till arbetsförmedlingen, något han är långt ifrån ensam om.

Katrineholm ligger i Sörmland, vilket är det län som har flest andel ungdomar inskrivna vid arbetsförmedlingen.

År 2001 förlorade Katrineholm omkring 1 600 jobb när flera större industrier flyttade eller lade ner sin verksamhet.

Percy Alsén, som är ansvarig för industriprogrammet i Katrineholm, säger att efter det senaste halvårets varsel är situationen värre nu än då.

– Det försvann ju väldigt många arbetstillfällen, men det var i alla fall inte som det är i dag. Det är värre just nu. Jag kan inte säga att ingen har fått något jobb, för så är det inte. Det är säkerligen några stycken som har fått jobb någonstans, men inte inom industrisektorn för där har man ju varslat folk. Man kan ju inte anställa folk om man har varslat.

Anders Färdeman, ansvarig för industriprogrammet på Skolverket, säger att utvecklingen har gått så snabbt att det inte har hunnits göra några undersökningar som kan visa om trenden är densamma i hela landet.

Däremot har han hört att det finns andra kommuner där industriprogrammet upplever samma svårigheter som i Katrineholm.

– Tyvärr är det ju så med de här konjunkturkänsliga utbildningarna. Varslar företagen nyanställer de inte. Då kan de ju få återspeglingar för dem som just har gått en utbildning. De har ju annonserat svårigheter att till och med få ut sina elever som lärlingar. Jag blir inte jätteförvånad om det också skulle påverka industriprogrammet.

Varken Percy Alsén eller Anders Färdeman är oroliga för industriprogrammets framtid.

De menar att när konjunkturen väl vänder och ordrarna börjar strömma in till industribolaget igen väntar stor efterfrågan på svenska hantverkare.

Timmy Bergqvist är inte heller särskilt orolig. Med facit i hand hade han inte valt en annan utbildning.

– Det tror jag inte faktiskt. Lågkonjunkturen kommer att försvinna så småningom, och då finns det hur mycket jobb som helst, antar jag.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se