Dödsdömd nigeriansk kvinna slipper stening

Dödsdomen mot den nigerianska kvinnan Amina Lawal, som skulle stenas till döds för att hon fött barn utanför äktenskapet, upphävdes idag av en annan så kallad Sharia-domstol i norra Nigeria.
I den fullpackade rättssalen satt Amina Lawal längst bak, med huvudet täckt av en sjal, och hörde när fyra av fem domare frikände henne. Lång väntan Det var ett väntat utslag, men själva väntan har varit lång. Amina dömdes till döden genom stening enligt den muslimska fundamentalistiska sharia-lagen, som införts i tolv av Nigerias norra provinser. Hennes brott var att hon fött en dotter, tio månader efter sin skilsmässa, vilket räknas som otrohet. Straffet för detta är stening till döds. Suck av lättnad Fyra gånger tidigare, har domens verkställighet skjutits upp. På torsdagen ansåg domstolen att bevisen inte räckte, och att Amina inte fått tillräckliga möjligheter att försvara sig. Det var en nästan hörbar suck av lättnad, som gick genom världen och Nigeria, där halva befolkningen är muslimer. Sharialagarna har orsakat splittring och oroligheter även i den muslimska världen. Nigerias president slapp nu ingripa mot den tidigare domen som väckt enorma känslor runt om i omvärlden.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg vincent.dahlback@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".