OECD: Botten nådd för rysk ekonomi

Den ryska ekonomin minskade med mer än 10 procent under första halvåret i år, säger nu den ryska regeringen. Men redan nästa år väntas BNP öka med nästan 4 procent säger den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD i en rapport i dag.

Den internationella finanskrisen har slagit extra hårt mot Ryssland eftersom priset på olja och gas också sjunkit kraftigt. I dag sa landets ekonomiminister, Elvira Nabiullina, att BNP minskade med hela 10,1 procent under tiden januari till och med juni.

Men ska man tro på OECD:s Rysslandprognos som kom i dag, så är botten nådd. I år minskar produktionen med 6,8 procent för att redan nästa år stiga med 3,7 procent.

OECD är därmed klart mer optimistisk än den ryska finansministern, som talat om en nedgång för helåret 2009 på 8-9 procent och en uppgång nästa år på bara 1 procent.

Ryssland rekommenderas av OECD att sänka räntan, vilket centralbanken redan gjort i några steg, men från en mycket hög nivå. Räntan ligger nu kring 10 procent.

OECD anser också att man ska låta rubeln devalveras. I höstas stöttade centralbanken upp rubelkursen och använde en tredjedel av valutareserven för det.

Nu intervenerar centralbanken mycket mer sparsamt och riksbankschefen har sagt att om två år kan rubeln komma att flyta fritt.

OECD manar även Ryssland att begränsa det politiska inflytandet över statliga företag och man uttrycker också oro över tillståndet i banksektorn.

När krisen väl är över, säger OECD, måste Ryssland ta krafttag för att utveckla den övriga ekonomin vid sidan om energi. Finanskrisen har visat hur farligt Rysslands beroende av oljepriset är.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se