Östros: Det måste löna sig starta företag

Socialdemokraterna är självkritiska i en ny rapport om den svenska ekonomin. I rapporten sägs att det lönat sig för dåligt att starta företag i Sverige. Utbildningsminister Thomas Östros är en av de ansvariga bakom rapporten.
Den socialdemokratiska partitoppen tycker att Sverige har för lite pengar att satsa på vård, skola och omsorg. Nästa år ska hela partiet enas om hur ekonomin ska växa snabbare. I dag presenterades den rapport som ska ligga till grund för diskussionen i partiet. Där resonerar Östros och de andra författarna om varför det svenska välståndet växte långsammare än i andra länder mellan 1970 och 1995, en fråga som de borgerliga partierna brukar kritisera socialdemokraterna för att inte vilja diskutera. Självkritik om skatterna I rapporten finns en hel del socialdemokratisk självkritik. Enligt författarna har skattesystemet missgynnat nyföretagande och politikerna underskattade hur viktiga företagen är. Företagen behövde inte heller utvecklas. De kunde konkurrera ändå eftersom regeringarna ständigt devalverade och gjorde företagens varor billigare. Inte satsat på utbildning Dessutom anser författarna att samhället har satsat för lite på utbildning. Det offentliga har inte haft råd att investera i utbildning eftersom bidragen tagit allt mer av resurserna, säger man i rapporten. Den här beskrivningen kommer kanske inte att uppskattas av alla i det socialdemokratiska partiet, men Tomas Östros menar att hans uppgift är att få igång debatten.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".