60 dagars vapenvila i Nigeria

Den största rebellgruppen i Nigera, Mend, uppger att man ska iaktta vapenvila till följd av att deras ledare har släppts ut från fängelset. 

I slutet av juni utlyste Nigerias president en amnesti för rörelsen för Nigerdeltats befrielse, Mend mot att de la ner sina vapen. Oroligheterna i Nigeriadeltat har gjort att Nigerias oljeproduktion har minskat rejält.

Under de senaste månaderna har rebellernas oljekrig mot Nigerias regering intensifierats och flera oljebolag i Nigerdeltat i söder har attackerats vilket har gjort att landets oljeproduktion minskat med 30 procent de senaste tre åren - en förödande minskning då Nigeria är helt beroende av oljan som utgör 90 procent av landets exportinkomster.

Vapenvilan börjar i dag och ska vara i 60 dagar meddelade nu rebellgruppen Mend, i ett pressmeddelande. Förhoppningsvis kommer vapenvilan att skapa en miljö för en progressiv dialog, skriver man i meddelandet.

Rebellgruppen Mend har hela tiden hävdat att deras attacker handlar om att landets oljeintäkter även ska tillkomma hela landets befolkning och inte bara den politiska eliten. De senaste veckorna har en mängd attacker utförts på oljebolag och för första gången attackerades den stora staden Lagos.

I flera av Nigerias oljeproducerande grannländer, som Ghana och Ekvatorialguinea, råder relativ stabilitet i jämförelse med Nigeria och därför har pressen ökat på regeringen att skapa lugn.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se