SKF-resultat bättre än väntat

Kullagertillverkaren SKF redovisade i dag ett något bättre kvartalsresultat än väntat. Och SKF räknar med ökad efterfrågan i framför allt Latinamerika och Asien, bland annat i Kina.

– Det finns flera segment som är klara tillväxtsegment, till exempel bilindustrin, vindundustrin, energiindustrin, och även byggindustrin är stark i Kina, så det kommer att påverka vår framtid förväntar vi oss, säger Magnus Johansson, vd för SKF Kina.

SKF redovisar en vinst före skatt på drygt 300 miljoner kronor för andra kvartalet. Det är nästan 1,7 miljarder sämre än motsvarande kvartal i fjol, men ändå drygt 100 miljoner bättre än vad analytiker hade räknat med. Försäljningsvolymen har varit ner ungefär 30 procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol, och med tanke på det är SKF:s vd Tom Johnstone nöjd med resultatet.

– Överlag kan man vara nöjd med resultatet, just med tanke på att försäljningsvolymen gick ner, säger han.

För att spara pengar har SKF gjort sig av med 3 800 anställda sedan i höstas. De 3 500 anställda i Sverige har sluppit ganska lindrigt undan sparivern, men SKF meddelade härom veckan att fler nedskärningar är på gång.

I mitten av nästa år, berättar Tom Johnstone, kommer SKF ha gjort sig av med totalt 5.700 anställda under en tvåårsperiod, mer än var tionde SKF:are. Enligt Tom Johnstone märks redan de ekonomiska effekterna av nedskärningarna, som på sikt ska ge besparingar på 800 miljoner kronor om året.

I våras gjorde blev SKF-vd:n uppmärksammad när han sa att han ännu inte kan se ljuset i kristunneln, men att han däremot har börjat se tunneln. Nu räknar SKF med att det tredje kvartalet kommer bli lite bättre än det andra, och det beskedet har fått företagets aktie att stiga med ungefär tre procent i dag.

Jens Möller
jens.moller@sr.se