Israeliska piloter vägrar flygattacker

En grupp israeliska stridspiloter vägrar att delta i flygattackerna mot militanta palestinska ledare i de ockuperade områdena. I ett brev till flygvapenledningen kallar de angreppen omoraliska.
Israelerna har dödat en lång rad militanta palestinier i flygattacker, som samtidigt även har dödat många oskyldiga civila. Målen för flygattackerna har ofta varit en utvald person, som israelerna har lokaliserat inne i ett samhälle, som man angripit från helikopter eller stridsflygplan. Även släktingar och vänner eller andra som bara råkat vara i närheten har då drabbats. Aktiva och reservister vägrar Nu vägrar 27 israeliska piloter delta i detta. Alla är piloter i reserven, men nio av dem är aktiva i dag. En av dem som vägrar är ett israeliskt flygaräss med 15 nedskjutna fiendeplan på sin meritlista. Han och de övriga vägrar delta i de riktade anfallen mot miltanta palestinier, eftersom också oskyldiga dödas eller skadas. ” Vi älskar staten Israel, men vi vägrar delta i attacker mot tätbefolkade områden”, skriver stridspiloterna i ett brev till flygvapenledningen. Deras protest har inte tagits emot särskilt väl, varken av den militära eller politiska ledningen. Behandlas som vapenvägrare I dag fick de protesterande piloterna flygförbud och flygvapenchefen säger i ett uttalande att de kommer att behandlas som alla andra vapenvägrare och ställas inför rätta och skickas i fängelse, om de inte ångrar sig. Det finns redan tidigare en grupp israeliska armésoldater, som vägrar tjänstgöra i de palestinska områdena och enligt uppgifter från mars i år sitter omkring 200 vapenvägrare i fängelse.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".