Hundar hetsas att förstöra träd

I Malmö har man den senaste tiden fått allt större problem med skador på stadens träd. Det rör sig inte om trädsjukdomar eller skador från avgaser, utan bark som bitits eller rivits av. På gatukontoret misstänker man att det rör sig om hundar som hetsats att anfalla träden i träningsyfte.

Mattias Thelander, landskapsingenjör i Malmö, visar upp ett skadat kastanjeträd och berättar:

– Det är en lång fläkskada som har blivit till av att man dragit ut själva barken och slitit loss den från trädet. Vi har fått rapporter från allmänheten tidigare om att man tränar sina kamphundar genom att kasta upp dem i träden eller håller fast dem så att deras käkar biter sig fast i grenarna eller i barken på träden i syfte att träna dem har jag förstått.  

Den nyplanterade äkta kastanjen på Andréelundsvägen i Malmö är numera ingen vacker syn. Eftersom trädets vatten- och näringskärl ligger precis under den avslitna och avbitna barken så kommer trädet inte gå att rädda.

Exakt hur stora skador hundarna gjort på träden i Malmö ska nu undersökas, men bara en enda kastanj kostade stadens skattebetalare närmare 70 000 kronor.

Fenomenet har varit känt under några år. 2004 förstördes till exempel ett hundratals träd av hundar men problemet har växt under de senaste månaderna, berättar Mattias Thelander. 

Det här är inte bara ett Malmöfenomen. I städer som Gävle, Hässleholm, Halmstad och Göteborg har det rapporterats om skadade träd eller bitmärken på gungor på lekplatser.

Eva Gustavsson som är arborist eller trädvårdsspecialist i områdena Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista bekräftar att problemet finns även i Stockholm.

– Nu under de senaste tre åren är det vanligt förekommande. De hoppas upp och klöser med sina tassar på barken och biter med tänderna. Det här är väl ett sätt att få dem mer aggressiva.

Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben, säger att man tar avstånd från den här typen av träning av hundar

– Vi har hört talas om att man har tränat hundar på gummigungor och sådana saker för att träna upp själva hetsen, kamplusten. Men det är hundägare som brister över tillsynen över sin hund och utnyttjar hunden. Hunden vet ju inte om den gör något fel eller inte. Vi ställer oss absolut inte bakom den här metoden. Det är för det första att förstöra träd och för det andra ska man inte uppmuntra kamplusten som finns på den här typen av hundar.  

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Gülsen Bergsdal, SR Stockholm
gulsen.bergsdal@sr.se