Finansmarknaden het på Västbanken

Sedan finanskrisen började har världens börser gått ned kraftigt. Men det finns faktiskt småbörser som inte påverkats. En av dem är den palestinska aktiemarknaden i Nablus, som i år gått upp med 16 procent.

– Vår främsta styrka är att vi har stresstestas och visat att vi överlevt även omöjliga situationer, handeln har varit igång även när tunga strider pågått, säger Ahmed Awaida, vd för Palestinska aktiebörsen i Nablus.

Han är utbildad i London, 38 år och följer svensk ekonomi med stort intresse.

– Svenska banker investerade tungt i Baltikum, nu förlorar de pengar, sådana problem har vi inte här, säger han belåtet.

– Eftersom området är politiskt oroligt är våra banker extremt konservativa och det har visat sig vara bra.

Börsen i Nablus har 38 lokala företag listade, fem banker, ett antal försäkringsbolag och sedan olika serviceföretag. Störst, räknat i börsvärde, är den palestinska teleoperatören Paltel. Med nuvarande börskurs värt cirka 1,6 miljarder kronor. Det minsta listade företaget är ett cementföretag som värderas till en miljon kronor.

På Västbanken finns daytraders, men dagshandeln är begränsad, cirka 40 miljoner kronor om dagen i det elektroniska handelssystemet från svenska OMX.

– Det modernaste i hela Mellanöstern, säger han.

Den största enskilda ägaren på börsen är en brittisk riskfond som investerar i länder som Irak, Sudan, Afghanistan och Västbanken. Och britterna är inte besvikna, säger Ahmed Awaida.

– De köper aktier i bolag som tjänar pengar trots krig och oroligheter. Och på grund av att företagen finns där de finns, i mycket osäkra miljöer, är de lågt värderade.

På Västbanken finns nästan tre miljoner konsumenter. De äter, dricker, surfar och talar i telefon oavsett vad som händer, säger han.

– Konkurrensen är inte heller så hård, så är du bra på riskmanagement, då kan det bli bra vinstmarginaler. 

Kristian Åström, Nablus
kristian.astrom@sr.se