Våldsamt knarkkrig i Mexiko

Knarkkriget i Mexiko fortsätter. I lördags greps en av ledarna för "La Familia", en av de mest brutala maffiorna med säte i delstaten Michoacán. Och "La Familia" har svarat med en våg av våldsamma hämndaktioner.

Efter gripandet av Arnoldo Rueda Medina - en av "La Familias" främsta ledare - har uppemot 20 poliser i Michoacán dödats av maffians yrkesmördare. Och inte bara dödats, de utsattes också för brutal tortyr.

Samtidigt har en rad polisstationer angripits. Dussintals bilar, bland dem flera polisbilar, har satts i brand, och en buss med poliser på väg till den plats där tolv av maffians offer hittats utsattes i går för en granatattack.

"La Familia", och andra maffiagrupper i Mexiko, agerar alltmer som en slags gerillastyrka som inte bara skyddar sig mot polis och militär, utan som går till angrepp, söker konfrontation, organiserar bakhåll och, inte minst, infiltrerar.

Bara den senaste månaden har 124 poliser gripits för samarbete med maffian.

Och i går anklagades brodern till Michoacáns guvernör, och som själv är parlamentsledamot för vänsterpartiet PRD, för att vara "La Familias" politiska operatör.

Förra månaden så greps ett dussintal borgmästare i Michoacán, de flesta också från PRD, anklagade för samarbete med "La Familia". Oppositionen hävdade då att tillslaget ingick i regeringspartiet PAN:s försök att vinna poäng inför parlamentsvalet i juni.

Om det var så, så var det en misslyckad taktik. Valet blev ett svidande nederlag för PAN. Men också för PRD.

Den stora segraren blev det gamla maktfullkomliga partiet PRI, som under sina 70 år vid makten inte gjorde någonting för att stoppa knarkmaffiornas framväxt. Men som hade förmågan att köpa allas lojalitet och som därför, på ytan, gav intryck av lag och ordning.

Det kanske var längtan efter det som kom till uttryck när mexikanarna gick till valurnorna.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se