Kellys advokat hård mot brittiska regeringen

Den brittiske vapenexperten David Kellys familj anklagade på torsdagen regeringen för att ha bidragit till Kellys självmord genom att cyniskt utnyttja honom som en bricka i sin fejd med radio- och tv-bolaget BBC. På sista dagen av utredningen gick familjen Kellys advokat till attack mot regeringen.
– Han var landets främste expert på biologiska vapen och han tjänade sitt land lojalt och förtjänstfullt. Ändå användes han som en bricka i regeringens politiska maktspel med BBC, sa Jeremy Gompertz. Jeremy Gompertz, advokat för David Kellys efterlevande familj, anklagade regeringen för cyniskt maktspelande och bristande mänsklig omsorg om en statstjänsteman, och försvarsminister Geoff Hoon personligen för att hyckla och ljuga. Bättre medge misstag Han hade hårda ord att säga om BBC och deras sätt att behandla de uppgifter Kelly gett deras reporter, men BBC, sade han, har åtminstone medgett att de begått misstag. Det har inte regeringen. Kelly tog sitt liv i somras efter att ha namngetts som källan bakom en BBC-rapport där regeringen anklagades för att medvetet har överdrivit hotet från Irak. Efter 22 dagar av vittnesförhör och 77 vittnen var det dags för slutpläderingar i Kellyutredningen idag. Regeringen måste försvara sig Regeringens advokat medgav inga misstag eller onda avsikter. Anklagelserna i BBC-rapporten om att regeringen skulle ha fört landet i krig på basen av en lögn, var så allvarliga att varje regering i ett sådant läge måste ha rätt att försvara sig, sade han. Från den andra sidan i detta ställningskrig, där David Kelly hamnade i mitten, sade BBCs advokat att regeringens anklagelser mot BBC var lika oerhört allvarliga. Domare Hutton, som leder utredningen, kommer förmodligen att kritisera båda institutionerna i sin rapport i november.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".