Rödgröna ställer upp på Sveriges sida

Den rödgröna oppositionen i Europaparlamentet lovade i dag att ställa upp på Sveriges sida i arbetet för ett nytt internationellt klimatavtal, men varnade samtidigt att det väntar tuffa förhandlingar på flera andra områden, när statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade programmet för det svenska EU-ordförandeskapet.

För Sverige är det viktigt att få Europaparlamentet med sig, sa statsministern.

– Detta år 2009, är ett ödesår för Europasamarbetet. Det svenska ordförandeskapet är redo att anta utmaningen. Låt oss anta den tillsammans, tack ska ni ha, säger Reinfeldt.

I dag var det alltså Europaparlamentets tur att få höra att Sverige tänker styra EU mot en ledande roll vid de internationella klimatförhandlingarna senare i år, att Sverige arbetar med ett program för att utöka samarbetet inom EU på rättsområdet, något som också gäller invandringsfrågor, och att unionen måste fortsätta att hålla ett högt tempo för att ta sig ur den ekonomiska krisen och för att klara krisens sociala följder.

De konservativa och liberala partigrupperna står helhjärtat bakom den svenska regeringen.

Men vad gällde arbetsmarknadspolitiken krävde socialdemokratiska gruppens ordförande Martin Schultz att Sverige tar krafttag mot domarna i EG-domstolen som äventyrar fackliga rättigheter:

– Det vi hör från Europas medborgare är att de inte vill ha lönedumpningsföretag som utnyttjar olika länders avtal för att betala så lite som möjligt, därför måste Sverige ta initiativ till ny lagstiftning som garanterar löntagarnas rättigheter säger Martin Schultz.

Både från rött men också från grönt håll väntar motstånd mot att ge José Manuel Barroso nytt förtroende att leda EU-kommissionen under ännu en mandatperiod. De gröna lovordade Sveriges klimatambitioner men säger nej till en ny vända med Barroso, enligt den gröna gruppens ordförande Rebecka Harms.

– Vi är bergfast övertygade om att det ni har gjort under de senaste fem åren herr Barroso är fel, nämligen att spela ut jobb och tillväxt å ena sidan och klimat och miljö mot varandra, säger Rebecka Harms.

Stefan Winiger, Strasbourg
stefan.winiger@sr.se