Försvarsmakten vill rusta upp helikoptrar

Försvarsmakten överväger att lägga en halv miljard kronor på att rusta upp fem helikoptrar. Det eftersom försvarets nya, tunga helikopter inte kommer att vara fullt användbar förrän 2020.

– Det är klart att det är viktigt. Tittar man på Afghanistan eller Balkan så är det relativt dåliga vägar i områdena. Man kommer mycket snabbare fram om man använder helikopter. Sedan är det naturligtvis också så att i ett internationellt perspektiv har vi väldigt få medeltunga helikoptrar, säger Anders Silwer, chef för flygvapnet.

Helikoptern som Försvarsmakten vill rusta upp heter helikopter tio, eller Super Puma, och köptes in i slutet av 80-talet.

Bakgrunden är att försvarets nya tunga helikopter, nummer 14, skulle ha varit levererad redan i dag, men nu är så försenad att den inte kan användas fullt ut förrän 2020.

En renovering av helikopter tio innebär bland annat nya flyginstrument, motmedel mot robotar och skydd mot kulspruteeld. Helikoptrarna skulle sedan kunna användas för internationella insatser, men också vid olyckor och katastrofer till havs och till land i Sverige.

Renoveringen skulle kosta ungefär en halv miljard kronor, vilket motsvarar drygt halva Kustbevakningens budget för ett helt år.

– När då de systemen som ska levereras inte kommer i tid blir det glapp och vi kommer alltid fylla igen glapp, men det kostar alltid i ekonomi, säger Anders Silwer.

Finns det inte risk när ni bygger om att det kommer ta längre tid, kanske fyra fem år, innan de är användbara?

– Det finna alltid den risken. Det finns dock en skillnad. På de olika alternativ vi tittar på så finns det alltid ritningar klara. Vi skulle i så fall göra en likadan modifiering utan några som helst förändringar i förhållande till vad andra länder gör.

Kristdemokraten Elsemarie Lindgren i riksdagens försvarsutskott, är tveksam till att direkt satsa en halv miljard på fem gamla helikoptrar. Hon vill först undersöka om helikoptrar kan samlas i en pool i Norden eller EU som länderna sedan kan hyra ifrån, eftersom det är brist i hela västvärlden.

– Man ska undersöka det först. Om inte det fungerar så får man ta ett omtag i andra hand när det gäller att livstidsförlänga helikoptrar.

Miljöpartiets försvarspolitiker Peter Rådberg är irriterad över att Försvarsmakten, FMV och regeringen inte lyckas lösa problemen med försvarets helikoptrar.

– Sverige måste ha den här kapaciteten men att skattebetalarna åter ska få lägga ut ungefär en halv miljard kronor för att man inte klarar av att få in en helikopter 14 är oerhört tragiskt.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se