Allt fler köper musik över nätet

Skivbolagens digitala försäljning har ökat med 57 procent om man jämför med samma period förra året. Det visar ny statistik från Grammofonleverantörernas förening.

Nätmusikföretaget Inprodicon vittnar om rekordförsäljning första halvåret i år.

– Det här halvåret har varit helt exceptionellt. Vi har sett en ökning under flera år men aldrig en sådan kraftig ökning som det senaste halvåret, säger Robert Gustavsson, som var med och grundade Inprodicon 2003.

Enligt statistik från Grammonfonleverantörernas förening ökade skivbolagens digitala försäljning med hela 57,2 procent under första halvåret i år, om man jämför med samma period ifjol. Robert Gustavsson ser flera förklaringar till ökningen. Bland annat att det finns nya, bättre typer av tjänster, till exempel prenumerationstjänster.

Och så har skivbolagen äntligen anpassat sina format, gått från wma-format till mp3 som är lättare att ladda ner, hantera och har bra ljudkvalitet, säger han.

– Nu får konsumenterna de tjänster de vill ha och den kvaliteten på musikstilar plus att det är enkelt nu.

Robert Gustavsson tror inte att Ipredlagen som infördes 1 april i år och som skärpte jakten på den illegala fildelningen har bidragit till den ökade försäljningen.

Det tror däremot Ludvig Werner, ordförande för branschorganisation Ifpi, är en del av förklaringen.

– Jag tror att den definitivt hjälper till och gör alla de här siffrorna bra. Att fler människor har valt att se om det finns ett legalt alternativ som passar dem nu när man har känt sig lite mer nervös över att åka fast.

Oavsett anledning har den digitala försäljningen onekligen ökat. Men vad säljer bäst?

– De senaste veckorna så är den överlägsna vinnaren Michael Jackson. Det finns ingen som slår honom, Robert Gustavsson.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se