Svenska Kraftnät kontrollerar felande komponent

Svenska Kraftnät kommer nu kontrollera samtliga komponenter av den sort som havererade på det ställverk som förbinder Ringhals kärnkraftverk med resten av Sverige. Bo Krantz, anläggningsansvarig på Svenska Kraftnät säger att det kan finnas ett oupptäckt materialfel i alla komponenter av samma fabrikat och storlek.
– Vi kommer att be våra underhållsentreprenörer att åka ut och titta på den komponent och de länkarna som gått sönder för att se om det är ett systematiskt fel. Det här har aldrig hänt förut det är ingen del som vi normalt kontrollerar, det är ingen en rörlig del utan en fast del som aldrig tidigare har brustit, säger Bo Krantz, anläggningsansvarig på Svenska Kraftnät. Det ställverk som förbinder Ringhals kärnkraftverk med resten av Sverige fick ett haveri på en så kallad frånskiljare i tisdags. Det gjorde att Ringhals tredje och fjärde reaktor kopplades bort från elnätet. Reaktor i Oskarshamn snabbstoppades Fem minuter innan hade Oskarshamns tredje reaktor snabbstoppats. Sammantaget försvann en femtedel av den svenska elproduktionen under loppet av tio minuter och det klarade nätet inte av. En frånskiljare används när man vill göra en del av ett ställverk strömlöst till exempel för att kunna utföra underhåll. Andra ägare av nätet informeras Bo Krantz, anläggningsansvarig på Svenska Kraftnät lovar att företagets 70 frånskiljare av den här modellen, ska kontrolleras inom en månad. Hur många frånskiljare av samma typ som ägs av andra kraftföretag är osäkert men av landets 130 ställverk i den här storleken äger svenska kraftnät bara en fjärdedel. – De andra företagen vet vad som har hänt och de kommer att få information av oss om vi hittar något systematiskt fel så att de kan vidta åtgärder i sina apparater. Vi kommer nu att skicka iväg den här havererade armen till ett materiallaboratorium för att se om det här är en utmattningsskada eller ett plötsligt brott. På den vägen kan vi få höra om vinden kan vara en bidragande orsak, säger Bo Krantz på Svenska Kraftnät.
Henrik Sannesson henrik.sannesson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".