”Prodi säger att ingen har ansvaret”

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi grillades på torsdagen i nära tre timmar av EU-parlamentets budgetgranskare med anledning av mångmiljonskandalen i EU-myndigheten Eurostat. Nya rapporter har visat att fifflet med svarta pengar och hemliga konton pågått ända till i somras men Prodi hävdade att kommissionen inte informerats i tid för att kunna agera.
Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt hörde till de EU-parlamentariker som fick delta i utfrågningen bakom lyckta dörrar. – Men han medger också att man inte tog varningssignalerna på allvar. Han säger rent ut att vi fick varningssignaler men vi reagerade för sent. Men vi visste inte vad som höll på att ske så vi kan inte ta ansvar för det, säger Jonas Sjöstedt. Hur tror du han tänker? – Nu handlar det om att han ska försvara sina kommissionärer som han tycker är duktiga på andra områden. Jag tycker att han här sviker det han tidigare har lovat att ha nolltolerans och att utkräva individuellt ansvar. När olika gruppordförande har pressat honom på vem som har det politiska ansvaret säger han att ingen har det. Han vägrar säga att någon har det politiska ansvaret och det är helt orimligt att göra så som kommissionens ordförande, säger Jonas Sjöstedt. Det är förmodligen de gamla löften om nolltolerans mot korruption och att avsätta kommissionärer som inte sköter sig som får Romano Prodi att undvika frågan vem som bär det politiska ansvaret för Eurostat-skandalen. Vid presskonferensen direkt efter utfrågningen i budgetgranskningsutskottet sa Prodi att den nuvarande kommissionen ärvt problemen från tidigare EU-kommissioner och han sa att de reformer den nuvarande kommissionen genomfört för att stoppa korruption i EU:s myndigheter ännu inte fått full genomslagskraft. – Den ansvariga kommissionären Pedro Solbes har stor personlig integritet och kan inte kritiseras för förhållandena inom Eurostat, sa EU-kommissionens ordförande, Romano Prodi vid presskonferensen. Men det tystar inte kritiken i EU-parlamentet, säger vänsterpartistiska EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt – Jag kan inte tänka mig något annat än att efter det här mötet som präglades av mycket dålig stämning och stor press på Prodi så kommer det att tas initiativ i EU-parlamentet där man kommer att rösta och kräva att Pedro Solbes avskedas, säger han. Tror du att det finns en majoritet? – Det är inte säkert att det finns det idag men ju längre det här går och ju mer som kommer fram så har jag svårt att tänka mig att det inte finns en majoritet för det, säger Jonas Sjöstedt. Solbes har ansvaret för de viktigaste frågorna i kommissionen: EMU, stabilitetspakten och euron. Vad skulle det betyda om han avgick? – Det är klart att det är en enorm prestigeförlust och det kanske det är det som är huvudargumentet för att man skyddar honom. Man säger att han sköter stabilitetspakten bra, han sköter euron bra och därför ska han inte ta ansvaret för Eurostat vilket är en helt ohållbar argumentation, säger Jonas Sjöstedt.
Kerstin Brostrand, Bryssel kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".