Wallström eller Pagrotsky kan bli utrikesminister

Statsminister Göran Persson kommer inom kort att ombilda regeringen och funderar just nu på vem som ska ta över posten som utrikesminister efter Anna Lindh. Även socialdemokraterna i riksdagen tänker på lämpliga efterträdare och bland favoriterna nämns EU-kommissionären Margot Wallström och näringsminister Leif Pagrotsky.
Statsminister Göran Persson har själv sagt att han har en oerhört svår utnämning framför sig. Det är bråttom att hitta någon som kan och vill efterträda Anna Lindh. Inom kort inleds ett toppmöte om EU:s konstitution. Göran Persson vet vilka egenskaper han söker. Så här sa han nyligen i Sveriges Televisons Agenda: ”Den person det handlar om ska klara om att regelbundet sitta själv och förhandla på ett främmande språk och hävda svenska intressen utifrån en väldigt gedigen politisk erfarenhet. Det är en sådan person jag letar efter” Wallström och Pagrotsky nämns i riksdagen Men vad säger då socialdemokraterna i riksdagen? Ekot har hört sig för och de namn som nämns oftast är utan tvekan EU-kommissionär Margot Wallström och nuvarande näringsminister Leif Pagrotsky. De har båda en stark förankring i arbetarrörelsen och bred utrikespolitisk erfarenhet. Kvinna efterlyses Många vill ha en kvinnlig utrikesminister som motvikt till männen på de tunga stats- och finansministerposterna. Men även om Margot Wallström hör till de kvinnliga favoriterna i riksdagsgruppen är det få som tror att hon verkligen blir aktuell. Dels för att hon behövs och vill vara kvar i Bryssel, dels för att hon inte anses vara Göran Perssons favorit. Även de som vill ha en kvinnlig utrikesminister är tveksamma - det skulle omedelbart leda till jämförelser med Anna Lindh. Försvarsministern nämns också En annan kvinna som nämns är försvarsminister Leni Björklund. Andra önskekandidater är, förutom Leif Pagrotsky, ambassadör Jan Eliasson och kabinettssekreterare Hans Dahlgren. Tveksamhet inför Nuder Däremot är flera socialdemokrater direkt tveksamma till samordningsminister Pär Nuder. Han anses alldeles för oprövad och torr som utrikesminister. Men även om riksdagsgruppen har önskemål tror många i stället på en rockad inom regeringen. Där skulle biträdande finansminister Gunnar Lund, försvarsminister Leni Björklund och Leif Pagrotsky vara de troligaste kandidaterna. Men egentligen har samtliga samma önskan som Göran Persson nyligen i tv-programmet Agenda. ”Jag skulle vilja ha tag i någon som är som Anna Lindh.”
Cecilia Roos cecilia.roos@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".