Jan O Karlsson kallar uppgifterna skvaller

Statsminister Göran Persson har fortsatt förtroende för utrikesminister Jan O Karlsson, trots att denne enligt tidningsuppgifter vid en biståndskonferens ska ha uttryckt sig diskriminerande om homosexuella. Det sa Persson i riksdagens frågestund på torsdagen. Men bland andra Sören Andersson, förbundsordförande för RFSL, har krävt hans avgång.
– Det här är en skvallerspalt som skriver om det här, en sådan spalt har inte ens själv på sig ett krav att vara korrekt, jag befattar mig över huvud taget inte med sådant skvaller, säger Jan O Karlsson. Står i Sidas tidning Det är i biståndsorganet Sidas tidning Omvärlden som skriver om händelsen. Jan O Karlsson ska på konferensen ha sagt: ”Nu får det väl vara slut på alla bögfrågor”. Det ska ha skett när han inte var medveten om att hans uttalande kunde höras av bland andra konferensens tolkar. Varken bekräftar eller dementerar Men Karlsson vill alltså inte bekräfta eller dementera om han verkligen sa så och verkar heller inte så oroad över kraven på hans avgång. – Jag har talat med Sören Andersson i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Vi är överens om att träffas när jag kommer hem. Det kom fram under det samtalet att det var delvis andra frågor än de han i sitt första uttalande tog upp som han verkligen var intresserad av att diskutera nämligen de homosexuellas ställning i asylprocessen och det ska vi naturligtvis göra, säger Jan O Karlsson. Varför tycks du alltid hamna i sådana här situationer? – Det kanske de som skapar de situationerna fundera lite över. Det är så lätt att offentliga personer hamnar i situationer som de inte själva har bestämt. Det tycks vara så med mig. Det enda jag kan göra det är att så samvetsgrant som möjligt sköta mina arbetsuppgifter som för ögonblicket är väldigt tunga men jag försäkrar att jag gör mitt bästa, säger han. Har du talat med Göran Persson om det här? – Nej, men jag har konstaterat att Göran Persson att han alltid tycker att det är spännande att tala med mig så jag ser fram emot många sådana samtal, säger han. Det finns inget som du kanske har sagt som du känner att du behöver ångra? – Nej, nej. Absolut inte, säger tillförordnade utrikesministern Jan O Karlsson.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".