Skatten höjer villaoljan men dollarn sänker den

Höjd skatt på villaolja var en av nyheterna i regeringens budget. För en normalvilla stiger skatten med 1600 kronor per år. Men det finns hopp för villaägarna. I takt med att dollarn blir svagare sänker oljebolagen sina priser. Vi följde med Hans Westerlund när han levererade olja i Stockholmsområdet.
120 kronor per kubikmeter kostade oljan när Hans började köra tankbil i mitten av 60-talet. Idag kostar en kubik villaolja ungefär 6700 kronor. Av det är nästan 4000 skatt och moms. Vid årsskiftet höjs alltså skatten med ytterligare 525 kronor per kubikmeter. Men det är inte säkert att höjningen slår igenom helt och hållet för konsumenten. I tisdags sänkte Preem priset med 125 kronor och orsaken var den falllande dollarn. Många bedömare räknar med att dollarn kan bli ännu billigare. Det kan minska effekten av skattehöjingen ytterligare tror Tomas Ögren, ansvarig för villaoljeförsäljningen på Preem. Det finns 300 000 villor som värms upp med olja. Hans Westerlund har varit och fyllt på sin tankbil och kör iväg till nya kunder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".