Arvskatt mellan makar och sambor tas bort

Vid årsskiftet avskaffas arvsskatten mellan makar och sambor. Men kristdemokraterna, moderaterna och centerpartiet vill alla att ändringen ska träda i kraft tidigare så att också anhöriga till de som i dag befinner sig livets slutskede slipper skatten.
Arvsskatten kan slå hårt mot efterlevande om paret exempelvis bor i ett högt värderat hus. De andra partierna, inklusive socialdemokraterna, har ännu inte bestämt sig i frågan. - Sköra människor som är i livets slutskede hamnar i en mycket ångestfull situation där det gäller att skjuta på sitt döende för att klara de efterlevandes välfärd. Det är ju en fullständigt makaber situation, säger Per Landgren, riksdagsledamot för kristdemokraterna. När en maka eller make dör måste den efterlevande i dag betala skatt på det arv som uppstår. Om paret till exempel bor i ett hus med högt värde blir skatten därefter, i vissa fall så hög att änkan eller änklingen inte har råd att bo kvar. Majoritet ville avskaffa den tidigare Det är många som velat ändra på det här och i januari tidigare i år kom en utredning där en bred politisk majoritet föreslog att avskaffa skatten den 1 juli 2003. Men nu är planerna alltså att detta inte sker förrän den första januari 2004. Omänskligt mot de familjer där en make eller maka nu ligger för döden, säger Per Landgren. - Det bekräftar också att det bara finns ett enda perspektiv, ett statsfinansiellt perspektiv. Det gäller att få in så mycket pengar som möjligt till statsbudgeten och man tänker inte på medborgarna, på dem som faktiskt drabbas av detta, säger Per Landgren. Att ta bort skatten retroaktivt skulle kosta mellan mellan 270 och 290 miljoner beroende på om man går tillbaka hela 2003 eller bara delar av året. Kanske blir det också någon form av tidigareläggning. Kristdemokraterna och moderaterna kommer att skriva riksdagsmotioner i ärendet, centern stöder idén och de övriga partierna, inklusive socialdemokraterna, säger i dag att de ännu inte bestämt sig i frågan.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".